EKL mediassa
22.11.2024 Kauppalehti, Jenni Tamminen: Niittaus eläkekiristyksille: Näin tulot pienenevät
”Eduskunta on hyväksynyt eläketulon verotuksen kiristymisen. … Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ovat puhuneet ”tuplaraippaverosta”. ”Eläketulovähennyksen heikentäminen voidaan katsoa jo kaksinkertaiseksi”
Artikkeli on maksumuurin takana.
22.11.2024 Talouselämä, Jenni Tamminen: Päätös tuli: Eläketulon verotus kiristyy
”Eduskunta on hyväksynyt eläketulon verotuksen kiristymisen. …Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ovat puhuneet ”tuplaraippaverosta”. ”Eläketulovähennyksen heikentäminen voidaan katsoa jo kaksinkertaiseksi”
Artikkeli on maksumuurin takana.
”Eläkkeensaajien Keskusliitto jyrisi lausunnossaan ”tuplaraippaverosta”.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona hallituksen esityksen eläketulovähennyksen pienentämisestä.
Eläketulon verotus kiristyy ensi vuoden alusta henkilöillä, jotka ansaitsevat vuodessa noin 22 500–57 500 euroa.
Eläketulovähennyksen pienentäminen kiristää 830 000 eläkeläisen verotusta.”
”Sekä Veronmaksajat että Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ovat puhuneet ”tuplaraippaverosta”.
”Eläketulovähennyksen heikentäminen voidaan katsoa jo kaksinkertaiseksi raippaveroksi, joka asettaa eläketulon ja ansiotulon entistä epätasa-arvoisemmiksi toisiinsa nähden”, EKL on kritisoinut.
”Raippavero” on viralliselta nimeltään eläketulon lisävero.
”Eläketulon lisävero on 5,85 % siitä osasta eläketuloa, joka ylittää 47 000 euroa. Vuonna 2023 raippaveron maksajia oli jo noin 85 000. Mielestämme tuokin vero täysin perusteeton tilanteessa, jossa eläkkeensaajat maksavat muutenkin samansuuruisesta tulosta enemmän veroa kuin palkansaajat”, EKL lausui aiemmin hallituksen aikeista.”
Artikkeli on maksumuurin takana.
Eläkeläisten etujärjestö vaatii tasapuolisuutta eläkekeskusteluun. Se haluaa yhteenvetoa, josta selviää mitä kaikkia etuja nuoret ovat saaneet.
Eläkekeskustelu on Eläkkeensaajien Keskusliiton mielestä (EKL) mennyt ikäväksi.
– Valitettavan monissa puheenvuoroissa on suuret ikäluokat leimattu kylmäkiskoisiksi oman edun tavoittelijoiksi, joita ei nuorempien sukupolvien hyvinvointi kiinnosta, se kirjoittaa tiedotteessaan.
Keskeisin argumentti on EKL:n mukaan ollut se, että maksettujen eläkemaksujen tuotto ei jakaudu tasaisesti eri ikäpolville ja sukupuolille.
– Leimakirveiden heiluttelijat ovat ainakin osin päässeet tavoitteeseensa ja saaneet nuorempien sukupolvien edustajat liikkeelle ja esittämään valtavia leikkauksia vanhempiensa ja isovanhempiensa eläkkeisiin.
Liitto huomauttaa, että nuoriso on nostanut pöydälle vain yhden palan sukupolvien välisistä tulonsiirroista. Sen mielestä pitäisi katsoa, mikä merkitys on eläkkeiden lisäksi verotuksella, lapsilisillä, ilmaisella koulutuksella, opintoetuuksilla, työttömyysturvalla, subventoidulla päivähoidolla ja muilla etuuksilla.
– Jos vertailemaan lähdetään, niin olisi oikeudenmukaista tehdä se tarkastelemalla koko kakkua.
Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry on syvästi huolissaan veronkorotusten ja leikkausten yhteisvaikutuksista eläkeläisten arkeen ja talouteen.
Eetu on tänään luovuttanut eduskuntaryhmien edustajille kannanottonsa vuoden 2025 talousarvioesityksestä.
Eetu ry:n jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet. Yhteensä niissä on runsaat 250 000 jäsentä.
8.10.2024 Taloussanomat, Jyri Huttunen: Eläkeläisjärjestöltä täyslaidallinen hallituksen leikkauksille
Eläkeläisten etujärjestön mukaan leikkaukset vaikuttavat erityisesti eläkeläisiin.
Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry ehdottaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaamista pitäisi pohtia parlamentaarisessa työryhmässä. Eetu muistuttaa tiedotteessaan, että eläkeläiset ovat riippuvaisempia julkisista perusterveydenhuollon palveluista kuin töissä käyvät kansalaiset.
Järjestön eduskuntapuolueille lähetetyn kannanoton mukaan asiakasmaksujen korotukset osuvat pahiten eläkeläisiin. Järjestö vaatii kannanotossaan hoivapalvelujen parempaa resursointia ja työperäisen maahanmuuton kiihdyttämistä, jotta sote-sektorilla riittää henkilökuntaa.
Eetu ry on huolissaan budjetissa esitetyistä leikkauksista eläkeläisten toimeentuloon. Hallituksen päätös leikata eläkeläisten asumistukea koskettaa noin 200 000 eläkeläistä. Hallitus tavoittelee tiukennuksilla noin 5 miljoonan euron säästöä. Eläkeläisjärjestön mukaan eläkeläisten kokonaisveroaste on jo nyt palkansaajia korkeampi.
”Hallitus tavoittelee sadan miljoonan euron säästöjä tiukentamalla kotitalousvähennyksen ehtoja ensi vuodesta lähtien. Vastikään päättyneellä lausuntokierroksella kaavailtuja toimia vastustivat sekä palveluiden tuottajien että niitä käyttävien etujärjestöt.”
”Vähennyksen enimmäismääräksi ehdotetaan 2 250 euron sijasta 1 600:aa euroa, työkorvausten korvausprosentiksi 40 prosentin sijasta 35:tä prosenttia.”
”Vähennyksen karsimista asettuivat vastustamaan muun muassa Veronmaksajain Keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Suomen Omakotiliitto, Kaupan liitto, Keskuskauppakamari, Hyvinvointiala, Suomen Kotityöpalveluyhdistys sekä Eläkkeensaajien keskusliitto.”
Valtiovarainministeriö esitti, että myös talo, kesämökki, tilisäästöt ja muu varallisuus alettaisiin ottaa huomioon, kun vanhusten ympärivuorokautisesta palveluasumisesta määritellään asiakasmaksua. Jutussa kerrotaan kootusti, miten asiakasmaksu nyt määräytyy.
”Sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen katsoo, että oikeudenmukaisuuden ja tuloerojen näkökulmasta tilannetta jo tasataan, koska ikääntyneet maksavat hoivastaan asiakasmaksua tulojensa mukaa eli yleensä työuransa palkasta kertyneen eläkkeensä mukaan. "Kaikki tekijät, jotka 'lannistavat kerryttämästä' omaisuutta elämän aikana, ovat negatiivinen asia."”
”Eero Kivinen Eläkkeensaajien keskusliitosta huomauttaa, että valtiovarainministeriön esityksessä rajaksi asetettu 200 000 euron varallisuus kertyy suhteellisen helposti jo omasta asunnosta. Hän pitää haastavana, jos omaisuudesta pitäisi alkaa hankkiutua eroon välttääkseen kohoavat asiakasmaksut.”
Artikkeli on maksumuurin takana.
”Osaa ulkomailla asuvia suomalaisia eläkeläisiä huolettaa, onko heillä enää varaa maksaa asumiskustannuksia, jos kansaneläkettä ei jatkossa makseta.”
”Muun muassa Eläkkeensaajien keskusliitto ja Eläkeliitto suhtautuvat hallituksen esitykseen penseästi. Liittojen mukaan pientä eläkettä saava on voinut muuttaa ulkomaille juuri elinkustannusten vuoksi.
Jos henkilö pakotetaan palamaan Suomeen, joutuu hän turvautumaan muuhun, täydentävään sosiaaliturvaan, liitot ennustavat.”
13.8.2024 Taloussanomat, Perttu Pitkänen: Eläkkeensaajilta tyrmäys ministeriön ideoinnille – ”Säästökiimaa”
VM:ssä esillä olleen ehdotuksen mukaan iäkkäiden ihmisten pitkäaikaishoidosta perittäviä maksuja tulisi korottaa ylimääräisellä asiakasmaksulla henkilöiltä, joiden varallisuus ylittää 200 000 euron.
- "Valtiovarainministeriössä ehdotettiin korotuksia iäkkäiden pitkäaikaishoidon maksuihin. Maksuissa huomioitaisiin tulojen lisäksi myös kertynyt omaisuus.
- Eläkkeensaajien keskusliitto tyrmää ehdotuksen.
- EKL:n toiminnanjohtajan Timo Kokon mukaan pitkäaikaissairaat ja heidän puolisonsa voisivat joutua myymään asuntojaan.
- VM:n mukaan ehdotus ei ole mukana budjetissa, mutta sitä voidaan vielä joskus harkita."
9.8.2024 Taloussanomat, Perttu Pitkänen: Näitä etuuksia eläkeläinen voi saada – kaikki eivät ymmärrä hakea
”Hallituksen leikkaukset yhdessä inflaation kanssa osuvat kipeästi monen eläkeläisen talouteen, selviää Taloussanomien kyselyyn tulleista vastauksista.
Moni vastaaja kertoo jo nyt vähentäneensä tärkeiden lääkkeiden ostoa.
Eläkeläisiä huolestuttaa etenkin hallituksen suunnittelema leikkaus eläkkeensaajien asumistukeen, jonka korotukset on jo nyt jäädytetty.
– Jos asumistuki pienenee, on siitä suora seuraus lääkkeiden ostoon jäävän rahan pieneneminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jotkut välttämättömät mutta kalliit lääkkeet jäävät apteekkiin. Josta tietysti seuraa, että vähitellen kuntoni heikkenisi niin, että tulisin tarvitsemaan erikoissairaanhoitoa, kertoo eräs hengityselinsairautta poteva vastaaja.
Esimerkiksi Eläkkeensaajien keskusliitto EKL onkin arvostellut lausuntokierroksella olevaa hallituksen esitystä eläkkeensaajien asumistuen kiristyksestä.
– Sehän on mittaluokaltaan aivan massiivinen, toteaa EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen.
– Hallituksen oman arvion mukaan siinä leikattaisiin tukea kuitenkin noin 203 000 ihmiseltä, ja uusien ehtojen myötä se myös lakkaisi kokonaan 7 600 ihmiseltä. Käytännössä leikkaus koskisi lähes kaikkia tämän tuen saajia.
Tukileikkausten lisäksi jo nyt toimeentulon rajoilla sinnittelevien vähävaraisten eläkeläisten taloutta voivat kiristää tulevat arvonlisäveron ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset, sillä ikääntyneillä terveyshuolia on yleensä muita enemmän.”
”Hallitus on esittänyt kansaneläkelain muuttamista niin, että ulkomaille maksettava kansaneläke muuttuisi vähimmäisetuudeksi.
Suomi on aiemmin ilmoittanut Euroopan komissiolle, että kansaneläke ei kuulu vähimmäisetuuksiin vaan vanhuus- ja työkyvyttömyysetuuksiin ja haluaa nyt muuttaa tätä luokittelua. Luokittelun muuttaminen mahdollistaisi sen, että kansaneläkettä ei tarvitsisi maksaa ulkomaille.”
”Lausunnon tiistai-iltapäivään mennessä antaneista myös Eläkkeensaajien Keskusliitto ja Eläkeliitto suhtautuvat hallituksen esitykseen penseästi.
Liittojen mukaan pientä eläkettä saava on voinut muuttaa ulkomaille juuri elinkustannusten vuoksi. Jos hänet pakotetaan palamaan Suomeen, joutuu hän turvautumaan muuhun, täydentävään sosiaaliturvaan, liitot ennustavat.
Kansallinen senioriliitto puolestaan kannattaa hallituksen esitystä pääosin. Liiton mukaan lakiesitys yhtenäistäisi käytäntöjä Suomen EU-naapurien kanssa.”
Hallituksen tähän mennessä esittämät keinot ovat oikeasuuntaisia mutta heppoisia. Parempiakin löytyisi.
”Suomalaiset elävät ja pysyvät työkykyisinä pidempään. Eläkkeensaajat osallistuvat työelämään aktiivisemmin ja monipuolisemmin. Moni haluaa jatkaa työskentelyä vielä eläkkeellä. Ikäsyrjintä on kuitenkin yhä merkittävä ongelma, ja hallituksen keinot sen kitkemiseen ovat heppoiset.”
”Ensinnäkin, vanhuuseläkkeen rinnalla tehdyistä ja päättyneistä työsuhteista karttuneet eläkkeet tulisi saada maksettavaksi ennen nykyistä yläikärajaa.”
”Toiseksi, eläkkeellä tehdystä työstä tulisi aina karttua eläkettä. Luontevimmin tavoitteeseen päästäisiin poistamalla työeläkkeen vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja kokonaan.”
”Ikärasismia löytyy lisäksi sairausvakuutuksen puolelta.”
"– Alennustila on jatkunut jo kauan ja syöksy näyttää vain pahenevan, EKL toteaa tilanteessa.
Liitto viittaa Helsingin Sanomien kyselyyn, jonka mukaan peräti 80 prosenttia osastonhoitajista kertoi terveydenhuollon ajautuneen kriisiin.
EKL painottaa, että vanhustenhoidon ongelmat heijastuvat jo laajasti koko terveydenhuoltojärjestelmään. Se näkyy sekä perusterveydenhoidossa että erikoissairaanhoidon osastoilla sairaaloissa.
Suomen Apteekkariliiton apteekeille suunnatun kyselyn mukaan taas yhä useamman reseptit jäävät uusimatta ja vakavatkin sairaudet hoitamatta, koska lääkäriin ei pääse, EKL huomauttaa."
29.7.2024 Yle, Teija Santaharju: Eläkkeensaajat: Terveydenhuolto alennustilassa
"Eläkkeensaajien edunvalvojan mielestä Suomi on hoivakriisissä.
Eläkkeensaajien keskusliiton keväällä teettämän suuren jäsentutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, etteivät nykyiset hyvinvointialueet pysty jatkossa huolehtimaan suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lähes kolmannes vastaajista oli tästä täysin varmoja."
29.7.2024 Yle Uutiset Areenassa (poistuu 5.8.2024) kohdassa 1.37
”Tässä vaiheessa monelle pienituloiselle eläkeläiselle on ankea kesä tiedossa, kun oman asumisen kustantaminen on epävarmaa, kunnes valtiovarainministeriö julkaisee leikkauslukunsa. Ja tämän jälkeen se vasta pahemmaksi muuttuukin nimenomaan pienituloisille ikäihmisille ja työkyvyttömille.
Heidän asumisensa vaarantaminen tulee olemaan häpeäpilkku hyvinvointivaltiolle. Eläkkeensaajan asumistuki on pitkään ennakoitavasti mahdollistanut kaikille eläkeläisille asumisen omassa kodissa ja nyt se aiotaan vaarantaa.”
Tämä Eero Kivisen kirjoitus on julkaistu myös Aamulehdessä:
28.6.2024 Aamulehti, Lukijalta: Monelle pienituloiselle on ankea kesä tiedossa – tärkeää tukea uhkaa leikkaus
13.06.2024 Turun tienoo: Uusi Eläkkeensaajalaulu lietolaismuusikon kynästä
”Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n järjestämän laulukilpailun voitti lietolainen sanoittaja-säveltäjä Sauli Alipirjelä kappaleellaan Varttuneiden ruuhkavuodet.”
”Tuomariston perusteluissa todettiin, että Varttuneiden ruuhkavuodet toimii hyvin yhteislauluna, myös ilman säestystä laulettuna. Kappaleessa on tarttuva sävelkulku ja se on taattua korvamatoainesta. Lyriikka on oivaltavaa, siinä on riittävästi toistoa ja sanoihin on helppo samaistua. Voittajakappale on sekä positiivinen että humoristinen.”
”Korkmanin mukaan talous on siinä tilassa, että myös eläkeläisten sopisi osallistua talkoisiin. Eläkkeensaajien hallituksen puheenjohtaja Simo Paassilta tyrmää ajatuksen.
– Elämänkaaren alussa ja lopussa olevia ihmisiä ei pitäisi tällä tavoin asettaa vastakkain. Lapset ja nuoret ansaitsevat hyvät palvelut, mutta eläkeläisten keskimääräinen tilanne on niin kriittinen, ettei sieltä pitäisi leikkaamalla ottaa, Paassilta sanoo.”
”Lisäksi eläkeläiset ovat hänen mukaansa vuosien varrella jo osallistuneet säästötalkoisiin.
– Alkujaan palkkoja ja eläkkeitä piti tarkistaa samassa suhteessa, mutta taitetun indeksin vuoksi, vuodesta 1995 lähtien, palkkojen reaalikasvu on ollut 38 prosenttia ja eläkkeiden vain yksi prosenttia.
Myös eläkkeisiin kohdistettavat veronkorotukset hän torjuu.
– Eläketuloista verotetaan tänä päivänä noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin vastaavan kokoisesta palkkatulosta. Siinäkin suhteessa me olemme jo osallistuneet verotalkoisiin, Paassilta sanoo.”
10.4.2024 Helsingin Sanomat, STT: Etujärjestö: Eläkkeistä leikkaaminen olisi ”hölmöläisen peitonpaikkuuta”
”Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry kertoo olevansa huolissaan eläkeläisten toimeentulon leikkauksista.
Järjestö muistuttaa, että eläkkeiden verotus on palkkatulon verotusta kireämpää. Eläkeläisiltä kerättävät verot olivat vuoden 2022 verotuksessa lähes 7,5 miljardia euroa vuodessa. Samalla järjestö huomauttaa, ettei osaan eläkeläisistä kohdistuvan raippaveron, eli eläketulon lisäveron, alarajaan ole tehty muutoksia vuosiin.”
”Järjestö korostaa, että suuri osa suomalaisten eläkkeistä ei ole suuria. Sen mukaan mediaanieläke oli viime vuonna 1 736 euroa kuukaudessa eli puolet Suomen eläkeläisistä sai eläketuloa tuon rajan alle bruttona. Myös eläkeläisten varallisuus on järjestön mukaan pääosin sidottu omaan kotiin.
Etujärjestö Eetu on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin. Sen jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Kansallinen senioriliitto, Krelli Kristilliset eläkeläiset ja Svenska pensionärsförbundet.”
”ELÄKKEENSAAJIEN keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko vetoaa hallitukseen, että kehysriihen tulevissa säästöpäätöksissä eläkkeensaajien indeksit ja eläkkeiden veronkorotukset jätetään rauhaan.”
”PUOLUEET lupasivat eduskuntavaaleissa olla leikkaamatta eläkkeistä, mutta julkisen talouden epätasapaino on lisännyt veikkailuja siitä, että huhtikuussa alkavassa kehysriihessä esimerkiksi eläkkeiden indeksitarkistukset eivät olisi turvassa.”
"Suolahden Eläkkeensaajat kutsui Laukaan Eläkkeensaajat mukaan vahvaan yhteistyöverkostoon, johon kuuluivat myös Konginkankaan, Konneveden ja Äänekosken Eläkkeensaajien yhdistykset. Historiallisesti yhteistyöhön sisältyy aiemmin järjestetyt kiertävät iltamat, jotka ovat kiertäneet vuosittain eri yhdistyksissä. Tämä perinne luo vahvan pohjan uudelle yhteistyölle. Nyt, kun Laukaan Eläkkeensaajat liittyvät mukaan, yhteistyö saa entistä monipuolisemman ulottuvuuden."
17.1.2024 Itäväylä, Marko Wahlström: Nykyisiä ja tulevia eläkkeitä uhkaa leikkuri
”ELÄKKEENSAAJIEN KESKUSLIITON toiminnanjohtaja Timo Kokko: ”Yhteiskunnassamme on tekeillä perustavaa laatua oleva muutos suomalaiseen eläkepolitiikkaan”.
Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL) toiminnanjohtaja Timo Kokko kantaa huolta tulevaisuuden eläkeläisten eli nykyisten palkansaajien aseman puolesta.
– Ennen eduskuntavaaleja luvattiin, että eläkeläisiltä ei leikata. Leikkauksia tehtiin kuitenkin eläkkeensaajien asumistuesta, jota saa Suomessa noin 230 000 henkeä.
Asumistuen leikkauksen kohteeksi joutuneiden asumistuen taso jäädytetään vuoteen 2027 asti.
– Vaikka kulut kasvavat, asumistuen taso ei nouse, jota kautta eläkkeiden leikkaukset toteutuivat, Kokko analysoi Porvoon Eläkkeensaajien tilaisuudessa maanantaina.”
”Mirja Janérus johtaa Lohjan vanhusneuvostoa. Hän huomauttaa, että juuri tehokas järjestötoiminta vähentää hyvinvointialueen terveyspalveluiden kustannuksia.
Myös potilas- ja vammaisyhdistyksiä jäi nyt ilman avustusta, osalla avustusmäärää vähennettiin. Lohjan järjestökenttä on tyrmistynyt Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen joulukuussa tekemistä järjestöavustuspäätöksistä.”
Artikkeli on maksumuurin takana.