2023


6.11.2023 Turun Sanomat, Mielipide: Simo Paassilta: Eläkeläisten työhön osallistumista on kannustettava

"Työvoimapulaa helpottaisi, jos yhä useampi eläkkeellä oleva osallistuisi palkkatyöhön, kirjoittaa Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta.

Eläkkeeltä työhön palaavat osaajat monimuotoistavat työyhteisöjä kokemuksellaan ja antavat nuoremmille työntekijöille vuosikymmenten mittaan karttunutta osaamispääomaa. Siksi heitä tulee kannustaa osallistumaan oman alansa töihin.

Yksi, vielä toistaiseksi käyttämätön kannuste olisi palkkatulon ja eläketulon verotuksen eriyttäminen toisistaan."


22.9.2023 Taloussanomat, Perttu Pitkänen: Budjettiriihi armahti eläkeläisiä – pienituloisille silti selviä kiristyksiä. Hallituksen budjettiriihi sisälsi hyviä uutisia suurimmalle osalle eläkeläisistä

"– Indeksijäädytykset eivät koske eläkkeitä itsessään, vahvistaa myös sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen Eläkkeensaajien Keskusliitosta EKL:stä.

Hallituksen leikkaukset voivat kuitenkin osua ainakin osaan eläkeläisistä, huomauttaa EKL:n Kivinen.

– Olemme hallitusohjelman julkistuksesta lähtien olleet huolissamme tietyistä budjettiin liittyvistä kirjauksista, jotka koskettavat erityisesti pienituloisia eläkeläisiä.

Ensisijaisesti liitossa ollaan oltu huolissaan asumistuesta, johon siihenkin ollaan tekemässä indeksijäädytyksiä.

– Se on tukimuoto, joka auttaa nimenomaan heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevia eläkeläisiä. Kun jäädytys on tarkoitus tehdä neljäksi vuodeksi, niin se on pitkä aika kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille tinkiä elintasostaan.

– Suunnitelma lääkkeiden arvonlisäverotuksen kiristämisestä iskee aika pahasti henkilöihin, joille lääkkeiden hankkiminen on jo valmiiksi taloudellinen taakka, Kivinen sanoo.

Lisäksi hallitus aikoo nostaa hieman niin sanottua lääkekattoa, eli korvattujen lääkekustannusten vuosittaista ylärajaa, jonka ylittymisen jälkeen lääkkeiden käyttäjä voi saada Kelalta lisäkorvausta.

EKL:ssä ollaan huolissaan myös hyvinvointialueiden talousongelmista.

– Ne laskevat kynnystä pyytää mahdollisimman suuria palvelumaksuja lain sallimaan rajaan asti, arvioi Kivinen.

Palvelumaksujen nousu saattaa saada jotkut lykkäämään hoitoon hakeutumista.

– Riskinä on myös maksuhäiriöiden kasvaminen, Kivinen toteaa."


20.3.2023 Keskipohjanmaa, Johanna Jurkka: Digiajassa riittää pulmia: miten löydän netistä älypuhelimen käyttöohjeet ja miksi tulostaminen tökkii – Pakollisia vero- ja lääkäriasioitakin on osattava näpytellä

”Eläkkeensaajien keskusliiton (EKL) Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen tietää, että tämä ikäluokka myöntää avuntarpeensa vasta pakon edessä.

Pelkästään EKL:llä on yli 400 koulutettua it-tukihenkilöä.

– Eiväthän digisyrjäytyneet, kokemattomat, pudokkaat ja pelokkaat ole some-kanavissa. Sieltä tavoittaa vain niitä ihmisiä, jotka osaavat somea jo käyttää, Vartiainen sanoo.

– Eri asia on se, lähtevätkö ihmiset liikkeelle. Pullakahvit ovat yleensä hyvä houkutin. Sillä saa porukkaa paikalle paremmin kuin kutsumalla katsomaan, miten pääsee verkkopankkiin.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Vääntää rautalangasta, Vartiainen vaatii.

– Käyttäjät tarvitsevat aivan selkeitä käskyjä ja ohjeita. Ei mitään palluroita ja viivoja, vaan painikkeita, joissa lukee: klikkaa tästä, paina tästä, hyväksy tämä, siirry eteenpäin tästä, Vartiainen sanoo.”