EKL:n ohjelma kuntavaaleihin 2025

Palvelu- ja alueuudistuksista huolimatta Suomen kunnilla on edelleen mittava määrä tärkeää tekemistä jäljellä. Kuntalaisten etuna on vaatia laadukasta kuntapäättämistä vaaleissa ja sen jälkeenkin. Ikääntyvät eläkkeensaajat ovat merkittävä voimavara kunnille. He toimivat vapaaehtois- ja vertaistoimijoina sekä vanhempiensa että lastenlastensa hoitajina. He ovat työelämän voimavarana ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä huomattava ja koko ajan kasvava joukko kuluttajia. Ikääntyneiden aseman vahvistuminen vaatii aitoa osallisuutta keskusteluun, vaikuttamiseen ja päätöksentekoon.

EKL:n tavoitteiden mukaan hyvinvoivassa kunnassa:

Arjen hyvinvointia ylläpidetään kunnan ja järjestöjen yhteistyöllä

Kunnilla on jatkossakin tehtävänä hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen. Kunnat tarttuvat tähän tehtävään erityisesti yhteistyössä paikallisten yhdistysten kautta. Järjestötoiminta tuottaa monipuolisesti hyvinvointia sekä ehkäisee yksinäisyyttä.

Kunnat hyötyvät eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytysten turvaamisesta. ikääntyneiden yhdistyk- sille tarjotaan mahdollisuudet ja resurssit aktiiviseen toimintaan. Osallisuus ja aktiivisuus nähdään kunnassa investointina. Hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistä tehdään pitkäjänteisesti ja harkitusti.

Kuntalaisten aktiivisuus tukee taloutta

Kunnassa on tarjolla mittava määrä laadukasta kulttuuri-, liikunta ja sivistystoimintaa. Tässä kunta hyödyntää etenkin yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.

Ikääntyneet kuntalaiset nähdään voimavarana, joiden hyvinvointiin panostaminen ei ole kuluerä, vaan järkevää kuntapolitiikkaa. Heidän palvelunsa toimivat parhaiten kohtuuhintaisina ja saavutettavina. He tuovat verovaroja ja aktiivista kulttuuri- ja sivistystoimintojen käyttäjäkuntaa.

Saavutettava kunta hyödyttää aivan kaikkia

Kunnissa huomioidaan ikääntyneet asukkaat etenkin suunnittelussa ja kaavoittamisessa. Tämä tarkoittaa erilaisia ratkaisuja eri kuntiin, mutta kansallisesti kaikkia kuntia yhdistää saavutettavuus ja esteettömyys.

Kunnissa on toimiva julkinen liikenne, esteettömät liikkumisväylät ja viihtyisä ympäristö. Kunnissa on mahdollisuuksia ulkoilulle, harrastamiselle ja viihtymiselle. Kuntalaisille on tarjolla kattavat ja monipuoliset ulkoilumahdollisuudet lähellä asutuskeskuksia. Vehreys ja vihreys asutusalueiden läheisyydessä lisää kuntalaisten hyvinvointia.

Kunnassa asutaan hyvin ja turvallisesti

Kunnissa toteutetaan riittävää asuntojen uudisrakentamista ja korjaustyötä, jotta siellä on riittävästi ikäystävällisiä asuntoja. Rakentamisessa ja sen suunnittelussa tehdään mittavaa yhteistyötä kuntalaisten, järjestöjen ja yksityisen sektorin välillä.

Yhteisöllisen asumisen kehittämistä jatketaan ja sille luodaan pelisääntöjä. Samalla tunnistetaan ja varmistetaan, että oma koti ei muodostu vankilaksi heikkokuntoiselle.

Digitalisaatio ei ole mörkö, muttei myöskään sankari

Kunnat ottavat vastuun digitaalisten palveluiden järjestämisestä. Kuntien tukemana digitaalisten palveluiden apua ja opetusta järjestetään kuntalaisten kannalta helposti saavutettavissa sijainneissa.

Kunnat kannustavat asukkaitaan digitaalisten palveluiden käyttöön, mikä edistää digitalisaation arkipäiväisyyttä palveluissa ja hyvinvoinnissa. Digitaaliset palvelut eivät kuitenkaan korvaa kasvokkain tai puhelimitse järjestettäviä palveluita kokonaan ja kunnassa huomioidaan palveluissa aina digitaalisia palveluita käyttämättömät kuntalaiset.

Kuntalaisilla on aina mahdollisuus saada palvelua myös muussa muodossa, mikäli heillä on siihen tarvetta. Digitalisaation ohella kunta tuottaa edelleen tietoa palveluista myös painetussa muodossa ja viestii niistä ahkerasti.

Kunnat eivät pese käsiään ikääntyneiden kuntalaisten välttämättömien pankkipalvelujen tarjoamisesta, vaan ne tekevät tässä yhteistyötä pankkien kanssa. Jokaisessa harvaan asutussa kunnassa on tulevaisuudessa vähintään yksi, vaikkapa pankkien yhdessä rahoittama palvelupiste, jossa ihminen voisi hoitaa raha-asiansa. Palvelu toimii esimerkiksi kunnan monipalvelupisteen yhteydessä.

Kuntien vanhusneuvostot nähdään arvostettuina ja aktiivisina toimijoina

Kuntien vanhusneuvostot ovat lakisääteinen ja vakavasti otettava kansalaisvaikuttamisen elin. Vanhusneuvostojen työtä kunnassa kunnioitetaan ja ne nähdään aktiivisena ikääntyneiden kuntalaisten oikeuksien ja mahdollisuuksien edistäjänä. Vanhusneuvostoilla on riittävät resurssit niin henkilöstön kuin taloudenkin suhteen. Vanhusneuvostot näkyvät kunnan alueella aktiivisesti ja ovat tuttu toimija etenkin kunnan ikääntyneelle väestölle.

Vanhusneuvostoille myönnetään puhe- ja läsnäolo-oikeuden valtuuston kokouksiin ja keskeisten lautakuntien sekä jaostojen kokouksiin asiakohtaisesti.

Kunnalliset vanhusneuvostot kootaan eläkeläisjärjestöistä sekä asianmukaisista muista järjestöistä. Vanhusneuvostot toimivat läheisessä yhteistyössä nuorisovaltuustojen ja vammaisneuvostojen kanssa.

EKL rohkaisee kaikkia jäseniään asettumaan ehdolle vaaleissa, sekä hakeutumaan kunnallisiin luottamustoimiin myös vaalien jälkeen.

Kuntavaalitavoitteet tulostusversio

Nyt on vaikuttamisen paikka, käytä ääntäsi!

Ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025

Ulkomailla 2.–5.4.2025.

Vaalipäivä sunnuntaina 13.4.2025