Pikaista ja selkeämpää ohjeistusta kaivataan nopeasti

Ajankohtaista 6.5.2020

Hallitus linjasi toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Hallituksen antaman tiedotteen asiasta löydät tästä klikkaamalla. Hallitus teki linjauksensa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän tekemän 1. vaiheen raportin pohjalta.

Koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. On kuitenkin edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen.

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Pääministeri Marin kertoi maanantai-illan A-studiossa Ylellä, että päätös perustuu hallituksen kuulemien asiantuntijoiden lausuntoihin, joiden mukaan erittäin voimakas viesti oli, että tämä on rajoitustoimenpide, jota valitettavasti ei tässä kohtaa voida purkaa.

Hallituksessa on käyty läpi sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön on hyvä antaa selkeämpi ohjeistus siitä, miten esimerkiksi turvallisesti voi ulkona liikkua ja millä tavalla turvallisesti voi elää elämäänsä ilman, että ei ole täysin esimerkiksi oman kotinsa vanki.

Saamani tiedon mukaan STM pohtii nyt uutta ohjeistusta yhdessä THL:n kanssa. Odotamme tätä ohjeistusta mahdollisimman pikaisesti sekä siitä tiedottamista tehokkaasti.

Koronavirus: valtioneuvoston tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Tähän uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaista tietoa liitolta sekä viranomaisilta.

Voimia kaikille toivotellen

Timo Kokko

***

image.png

Muistutus jäsenjärjestöavustuksen hakuajan päättymisestä

Hakuaika tämä vuoden toiselle jakokierrokselle jäsenjärjestöavustuksesta lähestyy.

Toukokuun 15.päivänä päättyvä hakukierros tarjoaa nyt yhdistyksille erinomaisen mahdollisuuden hakea tukea sellaisen toiminnan toteuttamiseen, jolla tuetaan yhdistyksen jäseniä nyt kun eletään poikkeusoloja ja yhdistyksen normaali toiminta ja tapaamiset ovat mahdottomia.

***

image-1.png

Soita Eerolle!

Liiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen voi kertoa ajankohtaisia tietoja ja helpottaa eristäytymisessä tarvittaessa. Puhelinaika Eerolle on keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12–14 ja palvelun voimassaoloaikaa on nyt jatkettu toukokuun loppuun asti. Eeron tavoittaa numerosta 041 522 1696 ja hänen kanssaan käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

***

image-2.png

Monissa kunnissa tarjolla asiointiapua arkeen

Monissa kaupungeissa ja kunnissa on riskiryhmiin kuuluville tarjolla asiointiapua esimerkiksi kaupassa ja apteekissa käyntiin. Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry on kerännyt kuntien sivustoilta löytyneitä paikkakuntakohtaisia puhelinneuvonnan numeroita, joista apua voi tiedustella.

Apua, tietoa ja neuvoja muualla.

***

image-3.png

Etäkokoukset yhdistyksissä -verkkokoulutus to 14.5. ja ke 27.5. klo 10–11

Järjestämme Etäkokoukset yhdistyksissä
-verkkokoulutuksen torstaina 14.5. ja keskiviikkona 27.5. molempina päivinä klo 10–11. Molempien koulutusten sisältö on sama, voit osallistua kumpaan vaan. Koulutuksessa käydään läpi verkossa toimiva maksuton verkko-ohjelma, jolla yhdistyksen on helppo järjestää esimerkiksi hallituksen kokoukset. Kurssille ilmoittautuvilta edellytetään tietokoneen peruskäytön hallinta. Kouluttajana toimii Heimo Lindgren. Koulutus on osallistujille maksuton. Ilmoittautumiset koulutuksiin viimeistään kahta päivää ennen koulutusta.

Ilmoittautumiset ja kyselyt kurssille: Enable JavaScript to view. / 050 436 3449

Koulutus julkaistaan myös tallenteena seuraavilla sivuilla:
www.ekl.fi/jasenille/koulutus/
www.verkostavirtaa.fi/ajankohtaista/

Huom! Verkosta virtaa -etäopastajat ovat apunanne, mikä haluatte koulutuksen jälkeen apua ohjelman käytössä. Ota yhteyttä:
www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat/

***

Kulttuuria kotisohville -verkkokoulutus – katso tallenne!

Mihin museoon voisin päästä omalta kotisohvaltani? Miten voisin kuulla konsertin mihin en päässytkään? Mitä muuta kivaa kulttuuria voisin löytää ilmaiseksi netistä? Näitä asioita käymme läpi ohjatusti uudessa Kulttuuria kotisohville -koulutuksessamme. Kurssilla mukana olevat voivat esitellä myös omia löytöjään.

EKL Koulutuksen järjestämän kurssin tallenteen voit 6.5. jälkeen katsoa osoitteessa: www.ekl.fi/jasenille/koulutus/

***

image-4.png

Verkosta virtaa -järjestösuunnittelija Juha Viitanen on kaikkien vapaaehtoisten tietotekniikan vertaisopastajiemme ja Verkosta virtaa -toiminnasta kiinnostuneiden EKL:n paikallisyhdistysten jäsenten käytettävissä!

Soita tai lähetä sähköpostia ja kerro, miten voin auttaa!

Enable JavaScript to view.
Puh. 050 408 3376
www.verkostavirtaa.fi

Järjestösuunnittelija Joonas Rentola on vanhempainvapaalla 1.5.–15.8.

  • Digitukea tarjolla etänä
  • Opetusvideoita ja -materiaalia digistä – helppoa itseopiskelua!
  • Digikysely jäsenistölle
  • Ajankohtaista tietoa Verkosta virtaa -toiminnasta

Lue lisää em. toiminnoista tästä.

***

image-5.png

Tuettuja täysihoitolomia Rajaniemessä

Rajaniemessä on marras-joulukuulle haettavissa tuettuja Hyvänmielen ja Yhdessä enemmän -täysihoitolomia. Loman omavastuu on 90 euroa/aikuinen.

Nyt haettavissa olevat lomajaksot:

16.–21.11.2020
23.– 28.11.2020
30.11.–5.12.2020
7.–12.12.2020

Lisätietoja ja hakulomakkeet:

Hyvinvointilomat ry, puh. 010 830 3400 tai Enable JavaScript to view.

***

image-6.png

Yhtiöille ja yhdistyksille mahdollisuus myöhentää vuosikokouksiaan

Hallitus esitti väliaikaista sääntelyä, jolla muun muassa yhdistysten kokoukset voidaan järjestää koronaepidemiasta ja siitä seuranneista kokoontumisrajoituksista huolimatta ja terveydensuojelutarpeiden mukaisesti.

Ehdotuksen mukaan yhdistyksen kokoukset voitaisiin myöhentää niin, että ne pidetään syyskuun loppuun mennessä. Yhteisön hallituksen tulisi kuitenkin laatia tilinpäätös viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen sisältyvän lakiehdotuksen sisällön talousvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Lisätietoa:

Liittoon on tullut kysymyksiä, voidaanko piirikokoukset ja yhdistysten kevätkokoukset pitää kesäkuussa hallituksen 4.5. julkistamien linjausten perusteella.

Kokoukset voidaan pitää fyysisesti kesäkuussa, jos osanottajia on alle 50 ja kaikki ovat alle 70-vuotiaita, tai yli 70-vuotiailla kokousedustajilla on mahdollisuus osallistua kokoukseen etänä.

Näiden lisäksi vielä valtakirjaosallistuminen on mahdollista. Eli yksi paikalla oleva osallistuja voi valtakirjalla edustaa muita jäseniä kuitenkin niin, että valtuuksia voi yhdellä osallistujalla olla enintään kymmenesosa jäsenmäärästä.

Asiasta saa tarvittaessa lisätietoa järjestöjohtaja Petra Toivoselta, p. 050 306 8816.

***

image-7.png

Vanhusasiavaltuutetun tehtävän valmistelu

Oikeusministeriössä on käynnistynyt vanhusasiavaltuutetun tehtävän valmistelu. Valmistelua tehdään virkamiestyönä.

Keskeisten sidosryhmien näkemyksiä valmisteilla olevasta asiasta kerättiin huhtikuun lopulla järjestettävällä kuulemisella, joka järjestettiin etäyhteyksien avulla. Liitosta kuulemistilaisuuteen osallistui sosiaalipoliittinen asiantuntijamme Eero Kivinen.

Lue lisää täältä.

***

image-8.png

Aluehallintovirastot sovittavat yhteen ja valvovat tartuntatautien torjuntaa alueillaan

Aluehallintovirastot sovittavat yhteen ja valvovat tartuntatautien torjuntaa alueillaan. Avit keräävät tietoa varautumisesta, ohjaavat ja tarvittaessa ryhtyvät valvontatoimenpiteisiin.

Mahdollisten kysymysten tarkemmassa tulkinnassa voi olla yhteydessä oman alueensa aluehallintovirastoon.

***

image-10.png

Tervetuloa Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman verkkotyöpajaan

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma toteuttaa kansallisen verkkotyöpajan 4.5.–20.5.2020. Mukaan kehittämistyöhön ovat tervetulleita kaikki sidosryhmät kuten järjestöt, yritykset, kunnat ja kuntayhtymät, tutkimus-, kehittämis- ja koulutusorganisaatiot, valtion viranomaiset sekä kokemusasiantuntijat ja kansalaiset.

Verkkotyöpajan tavoitteena on innovoida uusia toimintatapoja ja tarjota eri sidosryhmille mahdollisuus osallistua Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteiseen rakentamiseen. Miten tulevaisuuden sote-keskus parhaiten vastaa ihmisten tarpeisiin? Miten kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen, yhteisöjen ja yritysten voimavarat ja osaaminen hyödynnetään? Verkkotyöpajassa myös arvioidaan ja kehitetään eteenpäin muiden osallistujien näkemyksiä ja ideoita.

Osallistumaan pääset näistä linkeistä

suomeksi: https://www.strategydialog.com/e1601626-3c35-4741-8e8f-3deb6eb04d42

ruotsiksi: https://www.strategydialog.com/cb10a7e3-e7f2-4995-8c3f-59c835c5c306

Lisätietoa sote-uudistuksesta ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta löydät sivulta www.soteuudistus.fi.

Lisätietoa verkkotyöpajasta löydät täältä.

***