Tarvitsemme perusteellisen selvityksen sukupolvien välisistä tulonsiirroista

Sosiaalisesti kestävälle yhteiskunnalle hyvinvointi ja sen jakautuminen sukupolvien välillä ovat olennaisia kysymyksiä. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry vaatii nyt tämän asian selvittämistä perin pohjin.

Eläkepoliittista keskustelua on maassamme jo vuoden ajan värittänyt maan hallituksen lokakuussa 2023 työmarkkinajärjestöille antama toimeksianto neuvotella Suomen seuraava eläkeuudistus. Tavoitteena on neuvotella uudistus, joka vakauttaisi julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin miljardi euroa (0,4 prosenttiyksikköä) suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Asian johdosta on eläkkeistä ja eläkkeensaajista tullut kestopuheenaihe yhteiskuntaan. Valitettavan monissa puheenvuoroissa on niin sanotut suuret ikäluokat leimattu kylmäkiskoisiksi oman edun tavoittelijoiksi, joita ei nuorempien sukupolvien hyvinvointi kiinnosta.

Keskeisin argumentti edellä mainituissa leimaamisissa on ollut se, että maksettujen eläkemaksujen tuotto ei jakaudu tasaisesti eri ikäpolville ja sukupuolille. Naiset ja vanhimmat sukupolvet hyötyvät eniten maksamistaan eläkemaksuista. Leimakirveiden heiluttelijat ovat ainakin osin päässeet tavoitteeseensa ja saaneet nuorempien sukupolvien edustajat liikkeelle ja esittämään valtavia leikkauksia vanhempiensa ja isovanhempiensa eläkkeisiin.

Eläkkeensaajien Keskusliitto kannustaa eri sukupolvia käymään keskustelua sosiaalisti oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan liittyen nyt ja tulevaisuudessa. EKL haluaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että nuorisomme on esityksiä tehdessään ottanut pöydälle vain yhden palan sukupolvien välisistä tulonsiirroista. Jos vertailemaan lähdetään, niin olisi oikeudenmukaista tehdä se tarkastelemalla koko kakkua. Eläkkeet ovat vain osa sukupolvien välisiä tulonsiirtoja.

Arvioitaessa sukupolvien välistä tilannetta yleisemmin ja kokonaisuutena tulee katsoa, mikä merkitys on eläkkeiden lisäksi verotuksella, lapsilisillä, ilmaisella koulutuksella, opintoetuuksilla, työttömyysturvalla, subventoidulla päivähoidolla jne.

Suomessa ei ole tehty sukupolvien välisten tulonsiirtojen kattavaa arviointia. EKL vaatii asian selvittämistä nyt pikaisesti ja perusteellisesti. On kaikkien etu, että tiedetään kokonaisuus ja sen osatekijät. Näin vältytään väärinkäsityksiltä sekä tahallisilta ja johdattelevilta väärinymmärryksiltä. Kun arvio on tehty, niin jatketaan keskustelua faktapohjalta.

EKL kannustaa eläkeuudistusta neuvottelevia työmarkkinajärjestöjen edustajia hakemaan hallituksen vaatiman tavoitteen täyttämistä työeläkevaroille saatavien sijoitustuottojen kasvattamisella. Maan hallitus voisi tehdä asiassa osansa etsimällä keinoja syntyvyyden kasvuun sekä maahanmuuttajien nykyistä korkeamman työllisyyden edistämiseen.

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n valtuuston kokous.

Lisätietoja tarvittaessa:

Valtuuston puheenjohtaja Mirja Janérus, 040 500 3342

Hallituksen puheenjohtaja Simo Paassilta, 050 522 1201