Toivo on lihas

”Toivo on kykyä nähdä parempi tulevaisuus ja panna sitä täytäntöön jo nykyhetkessä.”

15.4.2025 Yllä oleva lainaus on yksi Ernst Blochin, saksalaissyntyisen filosofin, tunnetuimpia lainauksia. Se sopii hyvin kevätaikaan, jolloin pihastaan innostunut multasormi muokkaa maataan ja laittaa siemeniä itämään ikkunalaudalle, vaikka varsinaiseen kesän kasvukauteen on vielä aikaa, eikä kesän sademääristä tai lämpötilastakaan ole vielä tietoa. Se sopii myös tilanteeseen, jossa vasta valitut uudet valtuustot kokoontuvat suunnittelemaan seuraavia vuosia ja sitä, miten lähiyhteisöistä tehtäisiin vieläkin parempia kaikille kuntalaisille. Lausahdus voi myös istua hyvin hankkeemme uuden eläkeläisen tunnuslauseeksi, joka eläkeiän kynnyksellä ehkäpä arvioi uudelleen tulevaisuudentoiveitaan ja mahdollisuuksiaan, ja etsii omanlaistaan eläkepolkua.

Diakonissalaitoksella asiantuntijana työskentelevä Maiju Lehto tiivisti Linked-In-palvelussa tulevaisuusoppinsa kolmeen ajatukseen. Ne inspiroivat kirjoittamaan tämän blogitekstin. Nämä ajatukset on hyvä pitää mielessä, kun pohtii tulevaisuutta, oli kyse sitten tulevasta tomaatin kasvukaudesta, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tai omista eläkevuosista. Kutsun näitä kolmea ajatusta tässä askeliksi toivoon, pieniksi liikkeiksi kohti parempaa huomista.

Ensimmäinen askel on se, että tulevaisuutta on vaikea ennustaa, joskus mahdoton. Toki erilaisia trendejä voi seurata ja niistä koettaa aavistaa tulevaa. Joskus nämä virtaukset ovat näkymättömissä, ja pulpahtavat pinnalle vasta myöhemmin. Pelko, lamaantuminen tai toivottomuus estävät toimimisen tulevaisuuden eteen. Se, miten lopulta tulee käymään, on monen asian summa. Vaikka nyt tilanne näyttäisikin selvältä, niin ei välttämättä ole.

Toinen askel nojaakin edelliseen. Tulevaisuus ei ole vääjäämätön tosiasia, vaan siihen vaikuttaa moni tekijä. Historia ei ole kuin juna, joka kulkee valmiiksi rakennetuilla kiskoilla eteenpäin kykenemättä vaikuttamaan asioihin, eikä ihmisen elämä ole ajopuu, jota tuuli ja veden virtaukset kuljettavat täysin ilman, että siihen voisi itse yhtään vaikuttaa.

Kolmas toivon askel on se, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Tulevaisuus muotoutuu sen mukaan, mitä valintoja ihmiset tekevät juuri nyt. Valtiot, kunnat ja yrityksetkin koostuvat yksittäisistä ihmisistä.

Isoin haaste tulevaisuuteen vaikuttamisessa onkin jonkinlainen lamaannus tai toimettomuus. Tulevaisuus voi näyttää uhkaavalta tai vääjäämättömältä. Silloin voi tuntua turvallisemmalta käpertyä vanhaan ja lakata luottamasta omiin vaikutusmahdollisuuksiin. Toivo on kuin lihas, joka vahvistuu, kun sitä harjoittaa – ja toisinpäin.

Toivon jokaiselle näin kevään kynnyksellä rauhaa haaveilla paremmasta, kykyä nähdä tulevat mahdollisuudet sekä ahkeria toivomis-harjoitteita! Toivo ei ole vain ajatus, vaan tekoja tässä hetkessä paremman tulevaisuuden eteen.

Inka Manninen
Kokemusvoimalla näkyväksi -hanke

ps. Uusi eläkeläinen: tervetuloa hankkeen moninaisiin toimintamahdollisuuksiin harjoittamaan toivomislihaksia! Meidän Minilomilla rakennetaan omaa eläkepolkua ja Viestipajassa pidetään toiveikkaasti esillä asioita, joita voisi muuttaa!

Kokenut eläkeläinen: lähde mukaan tukemaan uusia eläkeläisiä matkallaan. Kaipaamme vapaaehtoisia moniin tehtäviin!

Lue lisää www.facebook.com/kokemusvoimalla ja www.ekl.fi/kokemusvoimalla!