Vinkkejä kirjoittajalle ja kuvaajalle

Eläkkeensaaja-lehteä tehdään varsin monipuoliselle lukijaryhmälle. Tärkein lukijakunta on tietysti jäsenistö. Nuorimmat lukijat eivät ole vielä täyttäneet 65 vuotta, kun taas vanhimmilla on menossa satanen rikki. Lukijoiden ikähaarukka on siis melkoinen. Lehti yrittää parhaansa mukaan ja olemassa olevin resurssein palvella koko kenttää.

HUOM! Vuonna 2025 Eläkkeensaaja-lehden sivukoko on noin 10 % aiempaa pienempi. Tässä uudet merkkimääräohjeet:

Yksi sivu: max 4 500 merkkiä välilyönteineen (+ kuvia mahtuu)

Aukeama: max 8 100 merkkiä välilyönteineen (+ kuvia mahtuu)

Piirisivu: noin 6 300 merkkiä välilyönteineen (+ kuvia mahtuu)

Sopikaa kirjoituksista Anneli Velhon kanssa: Enable JavaScript to view.


Millaisia juttuja lehteen jäsenistöltä toivotaan?

Lehden toimitussihteeri tekee työtään varsin yksin. Niinpä paras lopputulos syntyy useimmiten yhteistyönä jäsenistön, lehden toimitusneuvoston sekä lehden avustajien kanssa. Antakaa palautetta! Kentän ääni on kiva ääni.

Lehden jokaisella numerolla on yhdestä kahteen teemaa. Kirjoitettavat jutut voivat koskea niitä, mutta se ei ole välttämätöntä. Joskus voi olla jopa perustellumpaa tarttua johonkin ajankohtaiseen aiheeseen.

Myös yhdistyksen toiminta voi olla yksi valintaperuste, jos jossain on keksitty vaikkapa kokonaan uusi urheilulaji tai erilainen harrastekerho – tai jokin menestys jäsenhankinnassa tms.

Kirjoittajalla ei tarvitse olla toimittaja- tai tiedottajataustaa. Riittää, kun kirjoittaja pystyy eläytymään laajaan lukijakuntaan: mikä heitä mahtaisi kiinnostaa? Mikä on jutun kannalta epäolennaista tietoa? Mitä napakampi ja värikkäämmin kirjoitettu juttu, sen parempi.

Matka- ja retkikertomukset Kenttäposteihin

Retkikertomusten suhteen kannattaa pitää mielessä se, että mikä on tärkeää ja kiinnostavaa oman yhdistyksen jäsenille ja reissulla mukana olleille, ei välttämättä kiinnosta liki 100 000:aa muuta lukijaa. Retki- ja matkakertomukset kannattaakin ensisijaisesti julkaista yhdistysten omilla kotisivuilla, missä ne ovat nopeasti oman väen luettavissa ja kuvia voi käyttää vapaasti. Juttua kannattaa tarjota myös oman alueen paikallislehtiin.

Jotta matkakertomus julkaistaisiin lehden Kenttäpostia-osiossa, on keskityttävä matkakohteeseen ja sen kuvailuun. Ulkopuolisia lukijoita ei kiinnosta bussissa istuminen, kahvittelu, kellonajat tai viikonpäivät, ateriointi tai hotelliyöpyminen (ellei niissä ole jotain äärimmäisen poikkeuksellista, esim. omituisen perinneruuan maistelua tai muuta erityisen erikoista). Toimituksessa nämä jutut miltei poikkeuksetta lyhennetään noin 1500 merkkiin.

Ohje sopii myös kurssimatkoista kertomiseen. Tärkeintä on, mitä opittiin ja halutaanko kurssia suositella muille, oliko kurssin taso sopiva, mitä olisi toivottu lisää jne. Tällaisista asioista voi olla apua muille lukijoille ja yhdistyksille, jotka harkitsevat vastaavalle kurssille osallistumista tai sellaisen järjestämistä. Jos kurssi on järjestetty muualla kuin liiton Rajaniemen lomakeskuksessa, kurssipaikastakin voi kertoa sen, että sopiko se tarkoitukseen, haluttaisiinko sitä suositella myös muille ja miksi?

Kronikkamuotoiset kertomukset eivät sovellu lehden palstoille. Ne ovat parhaimmillaan yhdistysten omissa tilaisuuksissa mukavia retkiä muisteltaessa – ja äärimmäisen vaikeita lehden taittoa ajatellen. Ne soveltuvat hyvin yhdistysten omille kotisivuille.

Mielipidekirjoitukset tervetulleita

Lehti vastaanottaa mielellään lyhyitä mielipidekirjoituksia. Sana on siltä osin vapaa! Toimitus lyhentää ja editoi mielipidetekstejä tarpeen mukaan. Muista kirjoittaa reilusti omalla nimelläsi.

Runot

Runous eli lyriikka on kirjallisuuden lajeista vaikeimpia sekä kirjoittajalle että lukijalle. Mitä tahansa loppusoinnullista kirjoitelmaa ei voi kutsua runoksi sanan varsinaisessa merkityksessä. Pitkät runot sopivat muotonsa vuoksi lehteen lähes yhtä huonosti kuin pitkät novellit. Pikkurunoja sen sijaan otetaan vastaan esimerkiksi joulunumeroon.

Kentän ääni on kiva ääni – juttuehdotuksia vastaanotetaan

Tunnetteko yhdistyksessänne jonkun harvinaislaatuisen henkilön, joka on ansioitunut jollakin muista poikkeavalla tavalla, harjoittanut erikoista ammattia, harrastaa jotain erityisen kiinnostavaa, selviytynyt normaalia kovemmista koettelemuksista… Ilmiantakaa hänet lehdelle!

Jos yhdistyksestänne löytyy toimittaja- tai tiedottajakokemusta omaava ihminen, pyytäkää häntä tekemään tästä henkilöstä haastattelu. Lehden toimitussihteeri ei ehdi valitettavasti ehdi tekemään haastatteluja.

Miettikää siis, mikä kiinnostaisi lehden kaikkia lukijoita. Uutisarvoista ei ole se, mitä tekevät kaikki tai mitä tehdään joka viikko, vaan se, mikä on uutta, epätavallista ja koskettaa mahdollisimman monen ihmisen kokemusmaailmaa.

Muistokirjoitukset ja syntymäpäivät

Lehdessä julkaistaan ainoastaan EKL:n hallituksessa toimineiden jäsenten, valtuuston puheenjohtajien, liiton kunniajäsenten sekä valtakunnallisesti merkittävissä luottamustehtävissä olleiden henkilöiden muistokirjoituksia.

Rajaus johtuu – jälleen kerran – käytettävissä olevasta tilasta. Yhdistykset voivat muistaa poisnukkuneita jäseniään omissa jäsenkirjeissään ja -lehdissään sekä kotisivuillaan, mutta niin halutessaan myös kerran vuodessa oman piirinsä aukeamalla (osuu 1 x/vuosi kunkin piirin osalle). Sama koskee syntymäpäiviä ym. vastaavaa aineistoa.

Piirien kilpailutulokset

EKL-piireissä tapahtuneista kilpailuista voi lähettää selostuksia vielä toistaiseksi. Niiden on kuitenkin oltava hyvin lyhyitä ja ytimekkäitä – ei tarvitse selostaa säätilaa tai mitä kahvileipää syötiin – ja tuloslistaukseksi riittää kolmen (3) parhaan lista/sarja.

Kuvan voi liittää, jos se kertoo hauskasti tai muuten erityisen hyvin kisatunnelmasta. Kuvia julkaistaan tässä yhteydessä harkinnan ja tilan mukaan. Liitä aina kuvateksti ja kuvan ottajan nimi tekstiin.

Jotta toimituksessa ei menisi kohtuutonta aikaa kilpailujuttujen muokkausten kanssa, tehkää näin:

- teksti Word- tai muulla tekstitiedostolla, ei Excel-taulukko-ohjelmalla (siirtyy hyvin huonosti taittoon)
- älä muotoile tekstiä mitenkään, älä tee taulukoita tekstin sisään, älä käytä tabulaattoria, älä muunna pdf:ksi tai kuvaksi
- jätä pois grammat, pisteet ym. määreet ja detaljit
- käytä yhdenmukaisuuden vuoksi käytä kirjoitusasua (malli): Laukaan ES (ei Laukaa, Laukaan Eläkkeensaajat ry eikä Laukaan Els tms.)

Millaisia kuvia?

Kuva jutun elävöittäjänä on aina enemmän kuin toivottu. Kuvat tuovat juttuun väriä ja kertovat usein enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa.

Lähettäkää alkuperäisiä, käsittelemättömiä ja mahdollisimman suuria digikuvia pari kolme, jotta voimme tehdä valintaa. Älä rajaa tai käsittele niitä itse, kuvien säätö tehdään toimituksessa.

Hyvässä painokelpoisessa kuvassa on aina useita satoja, jopa tuhansia kilotavuja (kt) tai monta megatavua (Mt) – mahdollisimman paljon pikseleitä. Uudemmat digikamerat ja kännykkäkamerat ottavat jo automaattisesti tarpeeksi kookkaita kuvia. Elleivät ota, menu-valikon kautta pääsee valitsemaan korkean laadun.

Kuviin tarvitaan mukaan kuvateksti ja kuvaajan nimi. Kuvatekstistä tulee käydä ilmi, keitä kuvan henkilöt ovat. Jos kuvassa on kovin paljon ihmisiä (esim. enemmän kuin viisi), nimiä ei välttämättä tarvita – elleivät kyseessä ole juuri tietyt henkilöt, jotka halutaan esitellä. Muista maininta myös, mihin juttuun kuva mahdollisesti liittyy. Älä upota jpg-kuvia tekstitiedostoon, vaan lisää ne meilin liitteiksi.

Hyvässä kuvassa tapahtuu. Siinä ei siis seistä pönötetä bussin edessä tai kuunnella luentoa. Luonnonvalossa otettu kuvasta tulee parempi kuin sisätiloissa keinovalo-olosuhteissa. Jos kuitenkin kuvaat sisällä, älä aseta kuvattavaa/kuvattavia ikkunan eteen.

Jos tarvitsette lisäneuvoja sähköpostitse välitettävien digikuvien teknisistä minimilaatuvaatimuksista lehteä varten, kysykää neuvoa toimituksesta. Netistä kopioituja kuvia emme voi käyttää.

Piirisivut

EKL-piirit esittelevät omia toimintojaan kerran vuodessa aukeman verran. Niiden sisällöistä vastaa piiri itse.

Lehti on liiton ja sen yhdistysten käyntikortti

Muistattehan, että jäsenlehtemme on myös liiton käyntikortti ulospäin, ulkoisen tiedottamisen väline. Siksi lehteä pyritään tekemään mahdollisimman ammattitaitoisesti, tarkasti, nykyaikaisesti ja journalistisin perustein.

Mitä vakuuttavampi ja parempi lehti, sen parempi kuva liitosta välittyy niille lukijoille, jotka eivät vielä ole jäseniä. Ajan hermolla olevaa julkaisua kehtaa esitellä ulkopuolisillekin, tuleville jäsenille. Tavoitteena on lehti, josta me kaikki voimme olla ylpeitä!

Toimitus:
Enable JavaScript to view., 09 6126 8444, 044 263 7021


Lehtiä esittelytilaisuuteen? Tilaa etukäteen!

Huomioittehan, että liiton toimistoon ei tilata ylimääräisiä lehtiä yhdistyksille jakomateriaaliksi, vaan ne pitää tilata erikseen ja etukäteen.

Kannattaa siis miettiä 2,5 viikkoa ennen ko. numeron ilmestymistä, paljonko jaettavia lehtiä tarvittaisiin – tällöin sitä on mahdollisuus tilata tuoreeltaan ns. nippupostituksena suoraan painosta toimitettuna yhdistyksen yhteyshenkilölle.

Tee tilaus: Enable JavaScript to view., puh. 09 6126 8428.