Opas tulevaisuuteen

EKL:n liittokokouksen vuonna 2021 asettama tulevaisuustyöryhmä kartoitti millaisia pitkäkestoisia, suuria ja hitaasti tapahtuvia muutoksia on yhteiskunnassamme tapahtumassa ja miten ne vaikuttavat liiton jäsenistöön, yhdistyksiin ja piireihin. EKL:n perusjärjestöjen toiminnan kannalta keskeisiä haasteita ja mahdollisuuksia pohtineeseen työryhmään kuuluivat Mirja Janérus (valtuuston pj.), Tarja Käpylä (Pirkanmaan piiri), Veijo Lehto (Helsingin piiri) ja Reijo Löytynoja (Tervakosken Eläkkeensaajat). Ryhmän työskentelyn pohjalta työkirjan on koonnut EKL:n järjestöjohtajana toiminut Petra Toivonen. Kirjan eri osiot on koottu alle omiksi kokonaisuuksiksi. Näin niihin voi tututustua pala kerrallaan ja valita, mikä on oman yhdistyksen kannalta tärkein, kehittämistä kaipaava kokonaisuus.

Muutokset yhteiskunnassa ovat entisestään monimutkaistuneet. Ihmisten tarpeet, kiinnostukset ja vapaa-ajanviettotavat ovat muuttuneet ja muuttumassa. Näin ollen myös kansalaistoiminnan ja yhdistysten tarkoituskin on muuttunut ja varmasti myös monipuolistunut. Aiemmin hyviksi havaitut tavat toimia eivät välttämättä enää riitä, vaan tarvitaan uusia ja erilaisia, eri tilanteissa oleville yhdistyksille sopivia ratkaisuja tulevaisuudessa toimimiseen. Jotta voidaan lähteä kehittämään omaa toimintaa, on ensin kuitenkin tarkasteltava ja arvioitava yhdistyksen nykytilaa.

Opas on tarkoitettu hyödynnettäväksi oman yhdistyksen toimintaa kehitettäessä. Opas ei anna ainoata oikeata vastausta yhdistystoiminnan jatkosta, vaan ennemminkin erilaisia ideoita käytettäväksi ja kehiteltäväksi omaan toimintaan sopivaksi. Vaikka juuri nyt mikään oppaan esille tuoma toiminnan kehittämiseen liittyvä ei kiinnostaisikaan, on oppaaseen hyvä palata aina silloin tällöin ja muokata sen ideoita oman yhdistyksen tarkoituksiin sopiviksi. Opas tarjoaa erilaisia keinoja selvitä yhdistystoiminnan myllerryksessä. Se ei sinällään ratkaise haasteita, vaan te yhdistyksissä toimijat saatte työllänne muutokset aikaan ja teette ihmeitä.

Toiminnan vetovoimaisuus eli imu syntyy innokkaista ihmisistä, hyvästä hengestä, monipuolisesta toiminnasta, yhdessä tekemisestä, positiivisesta näkyvyydestä ja rohkeudesta puuttua ongelmiin tarvittaessa. Mistä ja miten saamme mukaan toimintaamme aktiivisia, yhdistystoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä? Kaikki alkaa sinusta, minusta ja meistä kaikista, jotka olemme jo mukana toiminnassa. Muistetaan, että innostus tarttuu.

Toimintaympäristön muutokset vaikuttavat yhdistyksen toimintaan

Yhdistysten toimintakykyä edistävät tekijät ovat kilpailuetu

Arviointi on toiminnan kehittämistä

Yhteisöjärjestämisestä: Järjestäjät järjestävät

Mestarit ja kisällit

Hyvin kokeiltu on puoliksi uudistettu

Turvallisemman tilan periaatteet

Kaikki erilaisia - kaikki samanarvoisia